Glaswol versus steenwol: wat is het verschil en waarvoor gebruik je ze?

Een van de keuzes die jij ongetwijfeld regelmatig moet maken: welke soort isolatie kies ik? Wij helpen je alvast op weg door glaswol en steenwol met elkaar te vergelijken! Lees hieronder meer over de voordelen van beide materialen en wanneer je ze het best gebruikt.

Man brengt isolatie aan in woning

Wat is glaswol?

Glaswolisolatie is gemaakt van gerecycleerde glasvezels en zand, wat resulteert in een lichtgewicht, maar efficiënt isolatiemateriaal. Het is flexibel en gemakkelijk te installeren, wat het een populaire keuze maakt voor plaatsen die moeilijk te bereiken zijn.

De grootste voordelen van glaswol zijn:

  • Uitstekende thermische isolatie
  • Lichtgewicht en flexibel
  • Eenvoudig te installeren: makkelijk op maat te snijden en sluit goed aan
  • Budgetvriendelijk

Een aandachtspunt bij glaswol is dat het kan leiden tot huidirritatie wanneer je het aanbrengt, beschermende kleding is dus een must.

Wat is steenwol?

Steenwolisolatie, ook wel bekend als ‘rotswol’, komt voort uit het vulkanische gesteente basalt en staat bekend om zijn superieure brandwerendheid en geluidsisolerende eigenschappen. De dichtheid en structuur van steenwol maken het ideaal voor toepassingen waar stevigheid vereist is.

De grootste voordelen van steenwol zijn:

  • Uitstekende akoestische isolatie
  • Stevig en duurzaam
  • Brandwerend
  • Bestand tegen vocht

Weet wel dat steenwol zwaarder en moeilijker te snijden is dan glaswol, wat de installatie iets uitdagender maakt. En ook hier kan huidirritatie ontstaan! Werkhandschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril zijn geen overbodige luxe.

Wanneer gebruik je welk materiaal?

Zowel glaswol als steenwol zijn goede opties wanneer je je woning wil isoleren. Beide materialen zetten niet uit en krimpen niet. Daarnaast zijn ze allebei duurzaam, brandwerend en waterafstotend, waardoor ze minder gevoelig zijn voor vochtproblemen en schimmel.

Maar welk van de twee kies je nu het best in welke situatie? Hieronder een paar factoren om rekening mee te houden bij die keuze:

  • Type dak
    Voor platte daken is steenwol doorgaans de betere keuze vanwege de hoge druksterkte. Glaswol is geschikter voor hellende daken.
  • Gewenste isolatieniveau
    Het verschil is klein, maar glaswol biedt een iets beter thermische isolatie. Steenwol heeft dan weer een hogere akoestische isolatiewaarde.
  • Budget
    Glaswol is de goedkopere optie, terwijl steenwol een hogere investering vereist.
  • Brandveiligheid
    Zoals we al zeiden zijn beide materialen brandveilig. Maar de brandwerende eigenschappen van steenwol liggen nog iets hoger. Het smeltpunt van glaswol ligt namelijk boven de 600 °C, terwijl dat van steenwol pas boven de 1200 °C is.
  • Gemak
    Glaswol is flexibeler en zachter, en daardoor eenvoudiger te installeren dan steenwol.
  • Toepassing
    Omdat glaswol minder goed tegen vocht kan dan steenwol en een deel van z’n isolatiewaarde verliest, wordt het voornamelijk binnenshuis gebruikt voor bijvoorbeeld muur- en vloerisolatie.

Glaswol of steenwol? Isolatiestock weet raad!

Bij Isolatiestock bieden we je een breed scala aan glaswol- en steenwolproducten van hoge kwaliteit aan. Onze ervaren medewerkers adviseren je graag over de beste keuze voor jouw project en garanderen jou een vaste prijs gedurende de volledige looptijd ervan.

Neem vandaag nog contact met ons op via info@isolatiestock.be of +32 (0)11 55 05 90 voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We staan klaar om je te adviseren en verder te helpen met je isolatieproject.